Expertise

Expertise

Onderzoek

In mijn wetenschappelijk onderzoek gebruik ik een mix van kwantitatieve en kwalitatieve methoden om te onderzoeken hoe mensen ruimtelijke veranderingen in hun leefomgeving ervaren. Dit is een socio-psychologisch proces waarbij er verschillende emoties een rol spelen. Stel je bijvoorbeeld eens voor hoe jij je zou voelen als je favoriete buurtcafe sluit of je uitzicht wordt verpest door een nieuwbouwproject. Naast het gebruik van enquêtes, interviews en focusgroepen, specialiseer ik me ook in (co-)creatieve methodes waarin ik mensen betrek bij het onderzoek. Voorbeelden zijn evaluatieve mapping, serious games en participatief actieonderzoek (PAR). Deze veelzijdige aanpak stelt me in staat om gefundeerd wetenschappelijk onderzoek te doen produceren dat direct toepasbaar is, beleid kan informeren en de leefbaarheid en sociale cohesie in gemeenschappen versterkt.

Projecten

Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening is een proces waarbij met een groot aantal spelregels de ruimte planmatig wordt (her)ingericht. Een ruimtelijk plan kan variëren van een strategisch regionaal plan, een gedetailleerd stedenbouwkundig ontwerp of een conceptuele visie voor toekomstige ontwikkeling(en) in een gemeente, wijk, buurt, plein, straat of gebouw. In mijn aanpak combineer ik mijn kennis van ruimtelijke wetenschappen en ervaring in co-creatieve processen, met mij een achtergrond in architectuur en stedenbouw. De uitdaging bij ruimtelijke ordening is dat er verschillende belangen spelen. Bovendien kunnen veranderingen in de leefomgeving leiden tot emotionele reacties bij bewoners. Om deze reden kan het goed zijn om bewoners te betrekken bij het bedenken van oplossingen van sociaal-ruimtelijke problemen.

Projecten

Workshops & Lezingen

Ik heb meer dan 10 jaar ervaring in het geven van workshops, die boeiend, creatief en innovatief zijn. Daarnaast gaf ik colleges aan de universiteit, maar ik heb ook moeten presenteren voor kinderen en volwassenen. Ik vind daardoor gemakkelijk aansluiting bij iedere doelgroep en creëer een omgeving waarin mensen hun standpunten kunnen uiten. Ik heb ook een bewezen staat van dienst in het leiden en faciliteren van groepssessies over gevoelige en controversiële onderwerpen, waarin de belanghebbenden verschillende meningen hebben. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een windmolenpark of de sluiting van een kleine school in een dorp.

Projecten

Participatie en Co-creatie

Tijdens een ontwerpfase of planningsproces wordt het steeds gebruikelijker om input te vragen van gebruikers, bewoners en andere belanghebbenden. Hoe denken winkeliers bijvoorbeeld over het autovrij maken van een winkelstraat? Hoe kunnen jongeren bijdragen aan een nieuw dorpshuis? Waarom protesteren lokale bewoners tegen een groot nieuwbouwproject? Door ‘engagement’ of ‘participatie’ kunnen we mensen in staat stellen een ruimtelijk plan te beïnvloeden. Dit is echter vaak beperkt tot een keuze tussen specifieke opties of het simpelweg communiceren van resultaten. Ik kies waar mogelijk voor een co-creatieve en inclusieve aanpak voor ruimtelijke planning, die wederzijds begrip en samenwerking stimuleert. Het is ook mogelijk om tijdens een wetenschappelijk onderzoek met stakeholders in gesprek te gaan. Dit maakt het onderzoek maatschappelijk relevant, toepasbaar en het kan gemeenschappen sterker maken.

Projecten

Laten we samenwerken